Herkenning mileuzones

Milieuzones Frankrijk
July 6, 2018
waarom?
Waarom milieuzones?
July 10, 2018

Duitsland

Zoals je wellicht weet zijn er in vele Duitse plaatsen milieuzones aanwezig, in het Duits ook wel ‘Umweltzone’ genoemd. Deze zone’s zijn alleen te betreden met een groene milieusticker (behalve in Neu-Ulm, daar wordt de gele sticker nog geaccepteerd). Mocht je nou niet de correcte milieusticker hebben en de milieuzones willen ontwijken, is dat ook mogelijk. De milieuzones zijn te herkennen aan een vierkant bord, waarin een cirkel met rode rand staat. In deze cirkel staat het woord ‘Umwelt’. Onder die cirkel staat in hoofdletters het woord ‘ZONE’, vandaar de naam Umweltzone. Onder dit vierkante bord staat een klein onderbord waar aangegeven wordt met welke milieustickers het gebied betreden mag worden, waaronder het woord ‘frei’ staat. Dit betekent dat auto’s met deze stickers dit gebied mogen betreden. Over het algemeen zal alleen de groene sticker als onderbord te zien zijn.

Frankrijk

In Frankrijk is het ook mogelijk om milieuzone’s te ontwijken, echter is dit veel lastiger om te doen omdat er ook tijdelijke milieuzones bestaan in Frankrijk, welke vaak zeer snel en onverwachts ingevoerd kunnen worden. Het is daarom ook aan te raden om voor de zekerheid een milieusticker aan te schaffen voordat u op reis gaat naar Frankrijk. Echter zijn de vaste milieuzones (ook wel Zone à Circulation Restreinte, afgekort de ZCR) relatief makkelijk te herkennen. Net zoals in Duitsland heeft het bord een vierkante vorm, met daar in een cirkel met een rode rand. Boven de cirkel staat groot het woord ‘ZONE’. Onder de cirkel staat ‘CIRCULATION RESTREINTE’, wat ‘beperkt verkeer’ betekent. Aan het einde is een soortgelijk bord te vinden, echter is deze zwart van kleur in plaats van rood. Er staat ook een zwarte streep over het bord. Boven de cirkel staat ‘FIN de ZONE’, oftewel ‘einde van zone’. U verlaat dan de milieuzone. Echter zijn er ook de tijdelijke milieuzones (Zone de Protection de l’Air, afgekort de ZPA). Deze zones zijn niet altijd milieuzones en dus ook niet gekenmerkt met een bord. Een ZPA is dus eigenlijk niet te herkennen, dus let goed op voor als u de weg op gaat.

Nederland

Ook in Nederland geldt in enkele plaatsen een milieuzone. Deze is voornamelijk ingevoerd voor dieselauto’s. Ook deze zones zijn herkenbaar aan de borden die bij de grenzen van de verschillende milieuzones staan. Het bord heeft een vierkante vorm, met daar in een rond bord met een rode rand (verbodsbord). In deze cirkel staat een afbeelding van een auto van voren of achteren gezien. Boven de cirkel staat nog het woord ‘ZONE’. Boven dit vierkante bord is nog een kleiner rechthoekig bord. Op dit bord staat ‘milieuzone’. Tevens hangt er onder het middelste vierkante bord nog een onderbord. Op dit bord staat beschreven welke voertuigen deze milieuzone niet mogen betreden.

Beter mileu