Milieusticker Duitsland

Het gaat niet goed met onze planeet. De manier waarop we leven beschadigt onze planeet behoorlijk. De natuur gaat achteruit en de luchtkwaliteit is de afgelopen jaren enorm verslechterd, met name in de steden, waar veel voertuigen rijden en veel uitstootgassen losgelaten worden. Er is sprake van een luchtverslechtering en daarom wordt er in veel landen gewerkt met milieuzones. Ook Duitsland is hier jaren geleden mee begonnen en hanteert de zogenaamde Umweltzones (milieuzones). Om deze zones in te mogen rijden, heb je een milieusticker of een milieuvignet (in het Duits: een umweltplakkete) nodig. Wil je meer weten over de milieuzones in Duitsland en de bijbehorende milieusticker? Lees dan gauw verder. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Milieuzones in Duitsland

In Duitsland gelden er milieuzones voor de grote steden in het land. Je kunt de grote steden niet meer in met de auto als je geen milieusticker op de voorruit van je auto geplakt hebt. Deze milieusticker geeft ten eerste aan dat je netjes een milieusticker hebt aangeschaft. Op de sticker staat het kenteken van je auto vermeld (zodat men zeker weet dat die sticker ook echt hoort bij die auto) en de sticker heeft een specifieke kleur. Deze kleur geeft de milieuklasse van de auto aan en geeft aan hoe schadelijk de auto is voor het milieu. De milieuzones zijn in Duitsland te herkennen aan de verkeersborden, die duidelijk aangeven wanneer je een umweltzone binnenrijdt en wanneer een umweltzone stopt.

De kleuren van de milieustickers in Duitsland

De milieustickers in Duitsland hebben verschillende kleuren. De groene sticker staat voor de milieuvriendelijkste auto’s, de gele sticker voor de iets minder milieuvriendelijke auto’s. In het verleden was er ook een rode sticker, maar deze stickers geven aan dat auto’s schadelijk voor het milieu zijn. Tegenwoordig is het in dit geval niet meer mogelijk om voor die auto een milieuvignet aan te schaffen, omdat deze auto, met vignet of zonder vignet, de milieuzone sowieso niet in mag, vanwege de enorme luchtverslechtering die het voertuig met zich meebrengt. In de toekomst is het de bedoeling dat er ook een blauwe milieusticker komt. Deze stickers gelden voor auto’s die minimaal voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-6, een zeer strenge norm. Regels voor milieuzones in Duitsland In Duitsland gelden er algemene regels voor milieuzones. Deze regels zijn niet per stad bepaald, maar staan vast voor alle steden in Duitsland. Dit brengt een hoop duidelijkheid met zich mee. Ga je met de auto naar Duitsland? Lees je dan goed in en zorg dat je op de hoogte bent van de regels met betrekking tot de milieuzones. Zo weet je zeker dat je geen enorme boete riskeert.

Kosten van een Duitse milieusticker

Een milieusticker wordt in Duitsland ook wel een umweltplakkete genoemd. Voor deze sticker betaal je vaak rond de €10, terwijl de boete die je krijgt wanneer je zonder milieusticker een milieuzone inrijdt €80 zijn. Schaf dus een milieusticker aan als je met de auto naar Duitsland gaat. Wanneer iedereen dit doet, zal de luchtkwaliteit in de Duitse steden behoorlijk gaan verbeteren. Daarvoor wordt ook een nieuwe sticker in het leven geroepen en waarschijnlijk ook een dieselverbod.

Milieuzones voor een betere morgen