Milieustickers

Milieustickers zijn stickers die verplicht zijn wanneer je met de auto een milieuzone inrijdt. Wanneer je een milieusticker op de voorruit van je auto geplakt heb, mag je de milieuzone met jouw auto inrijden. Maar waar heb je zo’n milieusticker precies nodig? Wat zijn milieuzones precies en waar dienen deze zones eigenlijk voor? Hoe kom je aan een milieusticker en waarom zijn deze stickers er eigenlijk? Het antwoord op deze vragen vind je op deze pagina. Lees dus gauw verder voor meer uitleg.

Wat zijn milieuzones?

In Frankrijk, Duitsland en Nederland is een milieuzone of een lage emissiezone een gebied waar alleen schone (vracht)wagens mogen rijden. Deze gebieden zijn vaak steden, omdat hier makkelijk te controleren is of je het gebied in- of uitrijdt én omdat er in steden vaak sowieso al veel sprake is van behoorlijke luchtvervuiling. Niet in alle Nederlandse en Vlaamse steden geldt de milieuzone ook voor personenauto’s, maar dit is wel steeds meer in opkomst. De regels met betrekking tot milieuzones verschillen per land. Zo mag in Nederland iedere gemeente zelf bepalen wat de regels zijn met betrekking tot de milieuzone. In de ene stad zijn dieselauto’s niet welkom, terwijl dit in de andere stad nog niet het geval is. Je mag een milieuzone alleen binnenrijden als je op de voorruit van je auto een milieusticker geplakt hebt. Deze milieusticker is te verkrijgen op onze website.

Waarvoor dienen milieuzones?

Er is in veel steden sprake van een enorme luchtvervuiling vanwege de enorme hoeveelheid auto’s die er in steden rijden. Deze luchtvervuiling, die dus te danken is aan de voertuigen die deze steden blijven binnenrijden, maar de luchtkwaliteit in de stad enorm slecht. Dit is niet alleen slecht voor de inwoners van de stad, omdat zij deze lucht dagelijks inademen, maar dit is ook enorm slecht voor het milieu. Milieuzones worden dus ingesteld om het milieu en de bewoners van onze planeet te beschermen tegen de uitlaatstoffen van voertuigen die geweigerd zijn. De voertuigen die geweigerd worden (en waarvoor dus geen milieusticker wordt afgegeven) worden meestal geweigerd vanwege de hoeveelheid fijnstof en roet die zij uitstoten. Deze stoffen zijn enorm schadelijk voor ons milieu. Tegen vervuiling worden ook nieuwe stickers ingezet.

Waarom zijn er milieustickers?

Milieustickers zijn een heel eenvoudige manier om te controleren of auto’s ten onrechte een milieuzone inrijden. Wanneer je auto geen milieusticker op de voorruit heeft, maar je wel met deze auto een milieuzone inrijdt, riskeer je een fikse boete. De milieusticker is dus het bewijs voor de politie dat jij netjes hebt betaald voor jouw milieusticker of milieuvignet én is tevens het bewijs dat jouw auto niet té schadelijk is om de stad in te mogen. Op de milieusticker staat het kenteken van jouw auto, wat het bewijs is dat de milieusticker daadwerkelijk hoort bij het voertuig waarin jij rijdt, en staat bovendien een nummer dat de milieuklasse van de auto aangeeft. De milieuklasse laat zien hoe schadelijk de auto voor het milieu is. Voor auto’s of vrachtwagens die té schadelijk zijn, is het niet mogelijk om een milieusticker aan te vragen.

Milieuzones voor een betere morgen